From Prague to New Jersey

14. 1. 2020

MAMA KANCELÁŘ || HOME OFFICE



Pokud to alespoň trochu váš zaměstnavatel umožňuje a vaše dítě to dovolí, práce z domova je skvělá možnost, jak alespoň trochu nevypadnout z pracovního procesu a občas myslet na něco jiného, než jsou mateřské povinnosti. 

Home office jsem využívala i před tím, než jsem se stala mámou. On v tom vlastně až tak velký rozdíl není, jen jsem trochu poupravila úřední hodiny. Téměř vždy se jedná o odpoledne. A vždy se jedná o večer. 

Práce z domova jde trochu ruku v ruce s prokrastinací. Ovšem ne v mama officu. Když cítím, že zrovna dnes nemám sílu nebo je potřeba udělat něco jiného, co odsunout nejde, tak prostě svou kancelář nechám zavřenou. To je výhoda!

Ženy by také měly zapomenout na to, že jsou schopné zvládat více věcí najednou, protože žehlení, odesílání emailů a příprava oběda nejsou tím nejlepším řešením pro mama office. Na konci dne by stejně nic nebylo hotové na sto procent, teda kromě vás.

Takže tady je několik tipů, které mi pomáhají v domácím prostředí vytvořit co nejefektivnější pracovní atmosféru. 

1. Pracovní místo
Pokud pracujete doslova z obývacího pokoje, vyčleňte si místo, kde budete mít opravdu jen věci potřebné k práci bez dalších zbytečností. Prostě čistá pracovní plocha bez zbytečností, které by vás rozptylovaly.

2. Připraveno
Ještě před tím, než svou ratolest uložíte k odpolednímu spánku, připravte si malé občerstvení i pro sebe. Nejen, že pak budete mít více času na práci, ale nebudete dělat zbytečný rámus. Připravte si kávu, čaj, sklenici vody nebo něco malého na zub.


3. Telefon
Pokud ke své práci nepotřebujete telefon, vypněte vyzvánění a dejte ho stranou. Vyhnete se neustálému kontrolování a hlídání, co se kde děje.

4. Harmonogram
Pokud je více věcí, které musíte stihnout a máte je v hlavě, sepište je na papír podle důležitosti. Když danou věc doděláte odškrtněte si ji. Na konci tak jednoduše uvidíte, co jste stihli a co bude ještě potřeba dodělat třeba právě večer.

5. Dress code
Možná to zní směšně, ale "lehčí" pracovní dress code mi pomáhá navodit tu opravdovou pracovní atmosféru. Alespoň džíny, bavlněné triko, make-up. 

6. Změna prostředí
Nepravidelně, ale ráda měním pracovní prostředí. Nejčastěji si sednu do příjemné kavárny, odkud lze pracovat a zároveň být chvilku někde jinde. Mezi lidmi, ale bez lidí. Jednou za čas je to příjemná změna.

Budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jestli také využíváte možnost práce z domova a co pomáhá právě vám pracovat efektivně.

N.


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blogger Template by pipdig