From Prague to New Jersey

1. 8. 2019

BABY SHOWER PO AMERICKU || BABY SHOWER AMERICAN STYLE


Baby shower. V překladu party pro nastávající maminky, které jsou zasypávány dárky a přáními všeho dobrého pro blížící se porod a miminko.

Díky tomu, že se už dlouhá léta pohybuji v oblasti eventů, setkala jsem se s ní v minulosti ještě než jsem se přestěhovala do Států, ale i tak není tento zvyk v ČR příliš rozšířený a mnoho těchto oslav se nepořádá.
A víte co? Podle mě je to velká škoda! Je to totiž tááák hezká tradice.

Tak pěkně se to sešlo, že jsem měla možnost zažít tady už dvě baby shower. Jednu jako host a jednu v hlavní roli. :-)
A právě o té svojí vám dneska řeknu trošku víc, protože je to zase trochu něco jiného, vidět to z té druhé strany.

Baby shower aka celebration for mom-to-be.

As I've been working in event marketing for many years I had a chance to experience it even before I moved to the US but it still hasn't been a big thing in Czech so far.
And you know what? I think it's a pity as it's such a nice tradition!

It happened that I've attended two baby showers here already. One as a guest and one as a main character. :-)
And mine is the one I wanna talk about today because I think it's interesting to see it from different perspective sometimes.




Baby shower pořádá zpravidla rodina, tedy nejčastěji maminka, anebo nejlepší kamarádka/y. A teď se právě dostávám k tomu, proč se mi tahle tradice tak líbí. Jak víte, tak já tady nemám ani svojí rodinu, ani "moje holky", takže by mě ani v nejmenším nenapadlo, že baby shower někdy na vlastní kůži zažiju. A vidíte, zažila. :-)

Uspořádala mi ji tchýně společně s ostatními ženskými členy Evanovi rodiny. A to si nejsme ani nijak extra blízké. Tím myslím, že se pravidelně nevídáme a polovinu rodiny jsem třeba ještě nikdy ani neviděla. Ale zkrátka je to tu tak hluboce zakořeněné, že to berou téměř jako samozřejmost (v pozitivním slova smyslu) a všichni chtějí příchod nového člena rodiny oslavit.

Ačkoliv jsem věděla, že to nebude takové, jako kdybych to pořádala s mojí mamkou a mými kamarádkami, byla jsem opravdu upřímně ráda, že to pro mě chtějí udělat, že mě rodina takhle přijala a všichni si dají práci vše připravit, zajistit místo, občerstvení, pozvánky, sladkosti, dárky a hlavně, že si udělají v neděli několik hodin čas a stráví je se mnou.

Baby shower is usually hosted by a family member like mom or best girlfriends. As you know I don't have either my family or friends here so I never really imagined that I'd ever have my own baby shower. And see? I did! And that's exactly one of the reasons why I like this tradition. :-)

It was organized by my mother-in-law and other female members of Evan's family. And we're not even that close I'd say meaning we're not visiting or talking on daily basis and I haven't even met everyone from the family yet. But it just has such a strong roots here that everyone wants to celebrate this special occasion and wish the little one all the best.

Although I knew it's not gonna be the same as if I'd be having baby shower with my mom and friends I was greatful that they wanted to do it for me, that they accepted me into the family so warmly and that they all invested their time and effort in order to organize it for me, book a restaurant, order food, sweet bar, invitations, gifts and most important that they all made time on Sunday afternoon to spend it with me.



Party se zpravidla koná buď u někoho doma (maminka, kamarádka, tchýně) anebo v restauraci. Tím, že moje vyšla na parné léto, zvolily jsme klimatizovanou restauraci na pobřeží, což bylo opravdu příjemné. Měly jsme servírované menu s několika možnostmi hlavního chodu a tématický sweet bar, který sestával z dortu, cake pops a roztomilých cookies jsme si zajistily mimo. Tedy ne já, ale Evanova maminka. :-)

Připravila také balonky, hry, zajistila pozornosti pro hosty a vůbec vše, na co si jen vzpomenete. Nezvyk pro mne byl nejen to, že jsem pro jednou já nezajišťovala a neorganizovala nic, což bylo na tom úplně to nejlepší, ale také to, že se celý den točil kolem mě, všichni mě hýčkaly, blahopřály, zasypávaly komplimenty a nakonec nás opravdu téměř doslova zasypaly dárky.

Pro malého tak máme snad úplně vše, co jsme potřebovaly. Dobré na tom je, že se většina dárků řeší pomocí tzv. baby registry, což je něco jako svatební seznam, takže vy připravíte seznam věcí, které chcete na několika online obchodech a hosté pak z těchto seznamů postupně dárky "odkupují", takže se vám zároveň nestane, že byste něco měli víckrát anebo že byste dostali něco, co nevyužijete.

I když jsem večer padla do postele totálně vyčerpaná, byl to naprosto dokonalý den.
Pokud by vás cokoliv ohledně baby shower zajímalo, určitě mi dejte vědět, ráda zodpovím jakékoli dotazy.

M.

Usually it's held in someone's home (mom, girlfriend, mother-in-law) or in a restaurant. Mine was in the middle of hot summer so we chose air conditioned restaurant on the shore which was really nice. We enjoyed served menu with couple main course options and sweet bar that reflected theme of the whole baby shower perfectly! There was amazing safari cake, cake pops and adorable cookies all taken care off Evan's mom. 

She also took care of balloons, games, gifts for the guests and everything you can think of. It was such relief that I was not organizing anything for once. It was also little weird that all day was about me, everyone was hugging me, complimenting me, pampering me and at the end they literally showered us with gifts for our baby boy.

And so we have almost everything we need. Good thing is that most of the gifts are based on your baby registry so you basically make a list of things you want and your guests than buying it straight from that list so you don't have to worry about multiplying gifts or getting something you wouldn't use.

Although I almost fainted into bed that night Lol it was such an amazing day. 
Let me know if you have any questions about baby shower I'll gladly answer.

M.




SHARE:

5 komentářů

  1. Moc blahopřeji Martinko :-) Nikolky maminka :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kraaaasa. Fakt škoda, že u nás to tradíciu nemá. Mali by sme zaviesť aspoň pre ďalšie generácie ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslim! Je to fakt krásná tradice :-)

      Vymazat
  3. Kraaasa. Fakt škoda, že táto milá tradícia u nás chýba. Poďme ju zaviesť aspoň pre ďalšie generácie 🙂😉
    Lenka

    OdpovědětVymazat

Blogger Template by pipdig