From Prague to New Jersey

11. 7. 2019

ITALSKÉ PRÁZDNINY || BARI - POLIGNANO - MONOPOLI



Jak to vlastně nazvat? Prázdniny nebo dovolená? Obojí je asi silné slovo. Konečně jsem totiž pochopila, že jen tak nehybně ležet na pláži s knížkou v ruce rozhodně nebudu. Taky, že se vrátím stejně bílá, jako jsem odjížděla. Ne, to kecám! Takhle hnědé ruce jsem nikdy neměla (ještě že ten kočárek mám!). 

Takže naše první společná dovolená, která byla zároveň i trochu pracovní, takže jsme podle toho museli uzpůsobit výběr destinace. A když jsem si na dnešní článek vybírala fotky, měla jsem pocit, jako bychom spíš všude jen vysedávali a ochutnávali. No, ale asi právě proto jsme si těch několik dní užili naplno. Pokud se tedy na jih Itálie chystáte, nenechte si ujít těchto pár míst.

Byli jsme ubytovaní v přístavním městě Bari, které má přes 300 tisíc obyvatel. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklá docela dost chodit (#mamalife), tak historickou část města jsme dávali téměř každý den, jako takovou malou rozcvičku. Miky už stejně nevydrží dlouho sedět, takže časté zastávky jedině vítá. Nenechali jsme si tedy ve městě ujít prohlídku baziliky svatého Mikuláše, katedrálu San Sabino, přístav Porto Vecchio nebo pevnost Castello Svevo. Pokud byste si chtěli dopřát chvilku odpočinku, doporučuji pláž Lido San Francesco alla Rena, která je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Udělali jsme si také výlet do menšího města Polignano a Mare - prošli po hlavním náměstí Piazza Vittorio Emanuele II. s malým kostelem Santa Maria Assunta. Upřímně musím říct, že Polignano bylo asi nejhezčí zastávkou. Mělo opravdu své kouzlo. Ty úzké, bílé uličky, ve kterých je na každém rohu malý krámek, restaurace nebo bar. Měli jsme tak možnost ochutnat spoustu místních dobrot, vypít si kávu a také zaplavat si.

Dalším městem bylo Monopoli, ve kterém žije něco okolo 50 tisíc obyvatel. Takovým záchytným bodem a středem celého města je (opět) náměstí - Piazza Vittorio Emanuele II. Stejně jako Polignano je Monopoli skvělým místem pro dlouhé procházky během odpolední siesty. Chvilku si tak počkáte, než se všude otevře. My si na Piazza Giuseppe Garibaldi dali po celém dni tradiční orecchiette. Tedy těstoviny, které jsou typické právě pro tuto oblast.  

No, a my hledáme další místa, takže pokud máte nějaké tipy, budu jen ráda.

N.


Bari.



Itálie bez zmrzliny? Hřích!

Výroba těstovin tzv. orecchiette je pro oblast Puglia typickou. Ve Starém Městě v Bari jsou v uličkách otevřená okna či dveře do bytů, ve kterých je místní přímo před vámi vyrábí.

Polignano a Mare. 

 Polignano a Mare. Nejstarší část města je vystavěná na skále.

 Caffé Serafini, Polignano a Mare. Malá zastávka na snídani a teda po snídani ještě něco malého na cestu. 

Polignano a Mare.





Cactus, Polignano a Mare. 
SHARE:

2 komentáře

Blogger Template by pipdig